Gáz - demagóg

Címkék: gáz energia demagóg gázár veszteség

2008.08.14. 11:24

Mert az olimpia nem terem rendes szenzációkat, előkapartatik hát a médiában az újabb kormányzati gaztett-tervezet, azaz, a rengeteg ilyen közül a leginkább populárhasznot anyósülésen bezsebelni remélők részéről éppen legalattomosabbnak ítélhető.

Félreértés semmiképpen ne essék. Nem szeretném én ennek a semmire való, kommunista zsiványklánnak a pártját fogni. De ez nem jelenti azt, hogy az igazságot az ellenpólusban kellene meglelnem. Sem erre, sem arra nem vinne rá a lélek.

Szóval, ismételten gáz van. Egyelőre. Áradás. A hírekben. Gázáradás és gázár-adás. Hálás téma. Jól meg lehet mondani, hogy a rablók rabolnak és szipolyoznak. És hazudnak, meg félnek, ezért persze nyilván nem akkorát fognak emelni, hogy túllépjen a két számjegyű határon a százalék, éppen csak annyit, hogy azért kicsit mégis fájjon. És a rohadtak bezsebelik az adót a gáz ára után is, extra bevételt szerezve a költségvetésnek a még nagyobb marketingköltekezéshez.

Pedig-pedig!

Kellő szociális érzékenységről tanúságot téve megtehetné a zsarnok kormány - hiszen a minden más drágulásért több befolyó áfa miatt a költségvetésben van talált pénz -, hogy a gáz árából nem szed be adót, ekként támogatva a szegény fogyasztókat. Hogy ez a különbözet fél év múltán elvész az emelkedések özönében, nem számít! Fél évig kevesebbet fizetni, mint tegnap, az mégis csak valami! Utána meg majd lesz valahogy!

(Éppenséggel nem teljesen ide való gondolat - vagy csak részben -, de egyre inkább meggyőződésem, hogy politikusnak csak súlyosan elmebeteg ember megy. Vagy gerinctelen, hatalommániás, pénzsóvár egyedek. A politikai játszótér ma a mindenféle deviánsok homokozója.)

Tehát, egyszer van az egyik, aki nem enged, csak emel. Árat. Érdeke? Nem tudom, Biztos.

És van a másik, aki pedig azt mondja, hogy engedni kell. Áfát, legalább. Érdeke? Nem tudom. Biztos.

Harmadik? Nem mond semmit. Vagy, ha mond, nem hallani. Fizet. Érdeke? Hogy kevesebbet fizessen. Már csak az a kérdés, mi után fizessen kevesebbet? Ugyanakkora gázfogyasztás után kevesebbet fizetni, az szép lenne, de olyan nem lesz. Ne is legyen! Fogyasszon kevesebbet, hogy kevesebbet fizessen! Égessen el fele annyi gázt és fizessen negyven százalékkal kevesebbet! Hosszú távon megérné.

Hogyan égethetne kevesebb gázt a gázégető fizető?

Mondjuk úgy, hogy korszerűsít, felújít, szigetel, ésszerűen használ fel! Nahát! Jé! Tényleg!

Rajta hát! Emberek! Korszerűsítsetek! Szigeteljetek!

Hiszen van rá finanszírozási támogatás, energia-takarékossági program - nemzeti(!).

Már, ha van arcunk támogatásnak nevezni a NEP (Nemzeti Energiatakarékossági Program) mérhetetlen bőkezűségét! Nevezetesen is: 15-20% közötti arányban támogatja az állam a régebbi építésű épületek korszerűsítő, szigetelő beruházásait. Ha netán valamely megújuló energiaforrást alkalmazná a polgár, a támogatás mértéke felszalad akár 25%-ig is, de csak azért, mert tudva lévő, hogy az új és modern, környezetkímélő technikák a régieknek 2-3-szorosába is bele bírnak kerülni.  Pazar!

Nem vagyok közgazda, de szerintem ez nem támogatás. Sőt! kizárt, hogy ilyen értékek mellett a költségvetés egyenlege nem pozitív: tervezés, kivitelezés számlával, építőanyag szintúgy. Áfa, TB, Szja, iparűzési adó, stb. Hol itt a támogatás? Szerintem nagyjából 40%  alatt sehol. Pár tucat pökhendi hivatalnok, izzadt seggű államtitkárok, marketing. Ennyi!

Talán az ellenző ellenzék is foglalkozhatna előremutató dolgokkal, nem a hétköznapi, rövidtávú, "Le az áfával!" jellegű, mérhetetlenül demagóg szólammal! Hogyaszongya: energiahordozók bevétele támogassa az energiamegtakarítási beruházásokat. Hogy csökkenjen az energia-felhasználás.

Máskülönben meg mi a fenéért kell több hatalmas energiatáp-hálózat fenntartását finanszíroznia a népeknek? Mi a frászért kell egy lakásba egynél több energiahordozónak beszivárogni? Micsoda pazarlás ez kérem?

Ésszerűsítsük az arányokat! Gáz (szén, szalma, urán) az erőműbe, villany a lakásba! Ez miért nem elég?

A bejegyzés trackback címe:

https://wattafilling.blog.hu/api/trackback/id/tr39615502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása