Úgy látszik, hogy ma egy felső vezető egy-egy vállalatnak minden pénzt megér. A jelöltek pedig nem tiltakoznak a tömés ellen. Extra jövedelmek és extra juttatások járnak az eredményes jelentkezőknek. Persze, el kell ismerni azt, ha valaki egy vállalatot jól, sikeresen irányít. Természetesen járjon érte magasabb jövedelem. Magasabb, mint a vállalati átlag. Akár talán annak a kétszerese is.

Ma más a helyzet: egy vezérigazgató a jobbára mesés fizetése mellé olyan extrákat kap havonta, amikre a beosztottak teljes havi fizetése sem lenne elég, míg a vezér a fizetéséből röhögve fedezni tudná. Mondják, ez a viselt felelősséggel arányos javadalmazás.

Hát nem egészen! Egy vezető hibás döntése egy nagyobbacska vállalat életében jelenthet akár évekig is fedhető agóniát, ami alatt a felelős gyakorlatilag egy új életet tud anyagilag megalapozni, ráadásul izmos szerződések biztosítják, hogy a jövedelmi szintjének megfelelő összeget is kapjon bánata enyhítésére, ha netán idő előtt penderítenék ki. Nem mellesleg még nemigen hallottam olyat, hogy egy "bukott" felsőbb szintű vezető az új munkahelyén segédmunkásként keresné a napi betevőt.

Viszont egy beosztott feje felett folyamatosan ott lebeg a munkanélkülivé válás lehetősége, a közvetlen anyagi felelősség a munkájáért, reá bízott eszközökért. És az is előfordulhat (előfordult), hogy egy egyszerű munkás egy apró figyelmetlenség következtében okozott kárral pár perc alatt tönkretesz egy addig prosperáló vállalatot, lerombolva annak nimbuszát, esetleg akkora anyagi helytállási kötelezettséget róva a vállalatra tettével, aminek a vállalat sohasem lenne képes eleget tenni. Kérdés, hogy ez a melós, az addig kapott jövedelmeiből mekkora vagyont volt képes fölhalmozni, meddig tudja kihúzni, míg egy újabb munkás-karriert kezdhet?

Melyik ember megfelelő és jól végzett munkájára van inkább ráutalva az adott vállalkozás?
Biztos, hogy egy tetőt szigetelő szakmunkás, egy banki ügyfélszolgálati munkatárs, egy díjbeszedő, postás teljesítménye tizedét éri fizetésnapon a vezérkarénál?

A bejegyzés trackback címe:

https://wattafilling.blog.hu/api/trackback/id/tr13586040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása