Nem csak az M6-ost, mindent

Címkék: lopás m6 gázolaj

2008.07.25. 14:09

Így lopják szét az M6-ost, írja az Index. Nos, nem csak azt. Nem hittem volna, hogy bárkit is meglep az, ha a nagy építések környékén az egyéni kereskedelmi csatornák is virágzásnak indulnak. Talán éppenséggel csak a nagy építések gazdáit. Bár szerintem azokat sem.

A helyzet az, hogy bele van ez kalkulálva mindennek az árába. Minden építkezésen üzemelnek olyan gépek, amelyek általánosságban használatos üzemanyaggal (é.: gázolaj) berregnek, viszont egyetlen kilómétert sem futnak, vagy tipikusan nem aszerint számolják el az üzemanyagot, hanem üzemidőre. A gondos kezelő pedig takarékos gazda. Spórol. No nem azért, hogy a munkaadója nagyobb hasznot zsebeljen, hanem azért, hogy az egyébként is ráhagyással számolt átlagfogyasztást is alulteljesítse. Így jut neki bőséggel a mannából. Mert azért ezek a munkagépek annyira nem takarékosak, ha folyamatosan pörög a főtengely. De azért napi pár órácskát lehet pihentetni. Csak úgy kell a határidőket megszabni, hogy legyen idő pihentetni - hogy az alkalmatlan időjárási viszonyok áldásairól már szót se ejtsek.

Persze lehet, hogy nem a gépkezelő nyúlja a nagyot, hanem a brigadérosa, művezetője, azért biztosan jut neki is, érdekelt az üzletben.

Érdekeltek persze azok a felhasználók, akik aztán az ilyen, ebül szerzett jószágot visszaforgatják a gazdaságba, mint taxisok, fuvarosok, esetleg építők (akik viszont a hivatalosan elszámolt felhasználást hasonlóképpen tovább tudják passzolni). Mert azt hiszem, nem elsősorban a vasárnapi kiránduló-autósok, akik ugranak az üres kannáikkal, ha csörren a telefon.

Az építőanyag sajátos fogyása szintén nem annyira unikum. Magam éppenséggel egy olyan, a hetvenes években épült sorházaz lakótelepen élek, amelynek építési körülményeiről is azt tartja a helybéli legenda, hogy jópár családi ház épült fel belőle a környéken. Mondja már valaki, hogy van új a nap alatt!

Sajnos nem csak az elvtársak voltak zsiványok!

U.i.: Lehet persze most azt mondani, hogy mindenkinek kötelessége a törvénytelen jelenségek bejelentése (és ez így is van, helyesen), de én semmiféle bizonyítékot nem tudok felmutatni. Csak hallottam, ettől-attól, láttam ezt-azt. Főként benzinkútak környékén. Sok-sok ezer autós lát ilyesmit, sokfelé az országban. Csak sejti, ha nem is tudja, mi is van ... Meg nem lepődik, az biztos.

A bejegyzés trackback címe:

https://wattafilling.blog.hu/api/trackback/id/tr31585294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása